Fanfareorkest

Ons fanfareorkest komt uit in de concertafdeling, de hoogste afdeling binnen de HaFaBra (Harmonie, Fanfare, Brassband) wereld. We streven ernaar om muziek te maken van de hoogste kwaliteit, en om een bijdrage te leveren aan vernieuwing van het repertoire voor fanfareorkesten. Verder werkt het orkest regelmatig samen met het conservatorium van Amsterdam als begeleidingsorkest bij het afstuderen van dirigenten.

Het succes van ons fanfareorkest is voor een groot deel te danken aan de grote inzet van onze uit Aarlanderveen afkomstige dirigent Danny Oosterman. Hij nam in 1980 de dirigeerstok over en bracht het orkest naar verschil-lende hoogtepunten. Zo werd in 1989 de Oranje Kampioenswimpel behaald tijdens de FKM-kampioenschappen te Kerkrade. Andere hoogtepunten zijn de deelnames aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade in 2001 en 2005, waar beide keren een derde plaats werd behaald. In 2011 werd met succes deelgenomen aan het concertconcours in Zaandam. Het orkest werd daar Nederlands kampioen in de concertafdeling met 95 punten. In 2017 werden maar liefst 97,5 punten behaald tijdens het concertconcours in Enschede, wederom in de concertafdeling. Ook dat jaar was dat de hoogste score van alle concoursgaande orkesten.

Naast kampioenschappen en concoursen vinden we het leuk om er met enige regelmaat op uit te trekken voor een concertweekend ergens in Nederland. Voorbeelden zijn Limburg, Noord-Brabant, Friesland en de Achterhoek. Ook concertreizen in het buitenland zijn de revue gepasseerd. Het orkest is in 2004 naar Valencia in Spanje geweest, en in 2015 naar Innsbruck in Oostenrijk. Onze laatste buitenlandse tour was naar Trier in Duitsland, in 2022.

Repetitie | Donderdag

Tijd | 19:45

Locatie | Dorpshuis Aarlanderveen

Onze dirigent

Ons orkest staat sinds vele jaren onder leiding van dirigent Danny Oosterman. Als geboren en getogen Aarlanderveener werd hij op 8-jarige leeftijd lid van muziekvereniging DSS. Op 18-jarige leeftijd ging Danny trompet studeren aan het Conservatorium van Utrecht. Daarna volgde hij de opleiding HaFa-directie die hij in 1984 afsloot met het behalen van het groot directiediploma (UM) met de bijvakken klarinet en piano. Vanaf 1975 geeft hij leiding aan diverse orkesten en slaagt hij erin ze tot muzikale hoogtepunten te brengen. Zijn affiniteit met de blaasmuziek is groot, wat onder meer blijkt uit de vele bewerkingen van zijn hand uit het symfonische, originele en lichte repertoire. Ook is hij aanjager van vernieuwing van het repertoire voor blaasorkesten.  

Sinds 1992 is Danny als docent HaFa-directie verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam, en tot enkele jaren geleden, ook het Conservatorium van Utrecht. Tevens behoort hij tot het college van juryleden voor HaFaBra-concoursen en -festivals. In 2006 ontving hij de Piebe Bakker Award, een onderscheiding die wordt uitgereikt aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor het opleiden van jonge musici. Zowel zijn rol als chef-dirigent van het National Jeugd Fanfare Orkest als zijn docentschap aan twee Nederlandse conservatoria waren in die toekenning bepalend. Momenteel heeft hij de artistieke leiding over het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest en het fanfareorkest van muziekvereniging ‘Door Samenwerking Sterk’ uit Aarlanderveen.

Tournee Valencia – Spanje

Danny Oosterman

Concert Concours 2017

Interesse om mee te spelen?

We zijn altijd op zoek naar versterkingen voor ons orkest. Lijkt je het leuk om een keer mee te kijken of mee te spelen, schroom dan niet om van je te laten horen! We streven ernaar te musiceren op hoog niveau, zonder het sociale aspect uit het oog te verliezen. Spreekt musiceren op hoog niveau je aan, wil je jezelf uitdagen en verbeteren, neem dan contact met ons op en dan plannen we een kennismaking.  

Wij repeteren elke donderdagavond van 19:45 tot 22:15 in het Dorpshuis in Aarlanderveen.